top of page
Anker 1

Café Dugnad

2004-2009
Vesterbro, København

Indretning og udsmykning af Dugnad Center Vesterbro – værested for stofbrugere. 

 

Med Tina Saabye, partner i Witraz arkitekter, Mette Høj, konceptdesigner, Karin Dam, proceskonsulent, Michael Lodberg, socialarbejder/Leder af Café Dugnad og Ole Kristensen, psykolog.

Etableringen af et nyt værested for stofbrugere på Halmtorvet. Her har jeg arbejdet med værdier (se evt. her), oversættelse af disse til principper for indretningen, og selve indretningen. Det er foregået i et tværfagligt team med en arkitekt, psykolog, konceptdesigner, socialarbejder og mig selv. Selv har jeg bl.a. lavet skulpturelle lamper, film til vindue med tegninger og tekster og fliser til håndvask i caféområde.

Projektet er en fortsættelse af fixerumsprojektet og Mændenes Hjem projektet. Jeg er i bestyrelsen for Dugnad. Dugnad Centret er et historisk samarbejde imellem en privat organisation (Dugnad) og Københavns Kommune og er Vesterbros forslag til en nyskabende konkret løsning af nogle af narkotikaproblemerne på Vesterbro. Det er et værdigt fristed i form af et opholds- og ressourcested for stofbrugerne. Mange stofbrugerne i København har ikke noget sted at holde til. Min rolle har været at oversætte stofbrugernes idéer og behov til visuelle størrelser. Samt at definere stedets værdier og omsætte dem i den fysiske indretning.

Stedet indeholder bl.a.:

  • Café og køkken

  • Konfliktløsningsrum – der er så mange uløste konflikter imellem stofbrugere, lokale, politik, erhvervslivet, etc.

  • Hvilested, bad, toiletrum og lockers.

  • Udvikling af skæve jobs. Alternativt arbejdsmarked, hvor stofbrugerne kan beskæftiges i alternative ”daglejerjobs”

  • Sundhedsrum der er indrettet til at tage hånd om de sundhedsfaglige behov og med indretning af fixerum for lovlige stoffer

Indretning og udsmykning, som jeg er med til at lave, har til formål at skabe fysiske rammer for nogle værdier og funktioner, som endnu ikke har været anvendt i arbejdet med stofbrugere i Danmark. Vi har sammen udarbejdet et helt nyt sæt af metoder som bl.a. afkriminalisering (udvikling af skæve daglejer jobs), konfliktløsning (stofbrugere har ingen retssikkerhed da deres levevis er totalt kriminaliseret), udstødelse (suppekøkken/café der også er åbent for ikke-stofbrugere, fællesbegivenheder med ikke-stofbrugere) og rummelige ‘lavtærskel’ forhold (dvs. adgang for dem der bliver afvist andre steder – hvor deres "afvigende adfærd" her ses som symptomer på at de behøver hjælp, omsorg og kærlighed, frem for afvisning).

Se film om projektets værdier nedenfor:

bottom of page