top of page
Ind fra kanten

Portrætter af tre unge fra Ung til ung i Høje Gladsaxe

Mark, Jannick og Suleman. Unge der alle har boet i Høje Gladsaxe hele deres liv og som er aktive i Ung til Ung. Fælles for dem alle er at Ung til Ung har spillet en stor rolle i deres liv de sidste 2 år.

Jannick (22 år) har boet hele sit liv i Høje Gladsaxe. Han har altid været glad for at bo derude og indtil han blev 18 år brugte han meget af sin tid i den lokale ungdomsklub. Da han blev 18 år var der ikke længere plads til ham og han begyndte at hænge ud i centeret.
En af hans venner lokkede ham en dag med til et Ung til Ung møde og der blev han ’hooked’. Jannick har fra starten af stået for madlavningen, hvad enten det var til en stor teateropsætning eller når der er markedsdag i Høje Gladsaxe, hvor han er ansvarlig for grillen.


Det har gjort at jeg er blevet lidt mere voksen, jeg er ikke så genert som jeg har været og jeg har lært at styre mit temperament, som jeg havde store problemer med tidligere. Det har også betydet at jeg har lært en masse folk at kende og at jeg er blevet en del af et fællesskab.
I dag er Jannick i lære som kok. Ud over sin uddannelse så er Jannick blevet ansat i klubben Fair Play, hvor han en gang om ugen står for at lave mad sammen med de andre unge I klubben.

Suleman (16 år) er vokset op i Høje Gladsaxe. Han er en del af den første pakistanske familie, der kom til Høje Gladsaxe i 1971 og han elsker at bo der. Han beskriver de høje betonblokke som en lille landsby, hvor alle kender alle og hvor de unge passer på hinanden. Når han bliver voksen vil han selv bo her, men til sommer skal han prøve at bo et andet sted. Han skal på efterskole.
Inden Suleman startede i Ung til Ung var han ikke så social. Han spilede cricket, gik i skole og efter skole tog han hjem. Men sådan er det ikke længere. Ung til Ung har åbnet op for nye venskaber og han er begyndt at bruge mange flere faciliteter i området, eksempelvis klubben Fair Play.
Først og fremmest lærer man sig selv at kende ved at være med i ung til ung. Man kan først redde verden, hvis man starter med sig selv. Vi skal lære egne kompetencer og svagheder at kende, før vi kan gøre noget for andre. Jeg var ikke særligt stærk i skolen, men da jeg begyndte at komme her så opdagede jeg at der var andre ting jeg kunne finde ud af. Og min lærer i skolen siger også at jeg er blevet mere udadvendt.

Mark (22 år) har boet i Høje Gladsaxe hele sit liv. I de første par år boede han i de høje blokke, men senere er han flyttet i lavhusene, hvor han i dag bor med sin far. Når han tænker tilbage på sin barndom i Høje Gladsaxe, husker han i særlig grad fællesskabet. Der blev holdt fælles nytår i opgangen og alle kendte hinanden. Men sådan er det ikke i dag fortæller Mark og beskriver at fællesskabet er forsvundet. De ældre er bange for at gå udenfor og beboerne kommer ikke længere hinanden ved. Det ønsker Mark at ændre på.
Selv beskriver Mark at han før Ung til Ung var en meget stille person, der ofte sad hjemme foran sin computer. Efter at han blev smidt ud af gymnasiet fik han en depression og det var først da et par gode venner fik ham lokket med til et Ung til Ung møde at han fik det bedre. Han fik noget han brændte for: Med Ung til ung fik jeg ny indgangsvinkel til livet. Jeg blev motiveret til at gøre noget, fx da flygtningekrisen kom.

I dag er Mark i gang med at færdiggøre gymnasiet på Hf enkeltfag og drømmer om at læse biokemi. Til spørgsmålet om hvorvidt han ønsker at blive i Høje Gladsaxe svarer han: ”Høje Gladsaxe har mit hjerte og det er her jeg hører til. Men der er meget der skal forbedres og det vil jeg gerne være med til”.

bottom of page