top of page
Anker 1

Bright og Dark Design 

12 timers vandring for at kortlægge bright og dark design i København

Del af Wa(l)king Copenhagen - 100 KUNSTNERE, 100 VANDRINGER, 100 DAGE (www.metropolis.dk/walking-copenhagen/)

Kurateret af Metropolis/KIT

TID: 26. maj 2020 kl. 12.00-24.00

DELTAGERE, Iben Schlanbusch, Rose Risager og Kenneth Balfelt

STARTSTED: Kenneth Balfelt Team Studio, Dybbølsgade 51, stuen, København V

KATEGORI: Billedkunstner / byudvikler

Film

Se korte nedslags-film fra på vores kortlægningstur rundt i København her: Opstarten (kamera på siden!) kl. 12.00Sdr. Boulevard kl. 13.00, Halmtorvet kl. 14.00Rådhuspladsen kl. 15.00, frokost-reflektion kl. 16.00Købmagergade kl. 17.00, Israels Plads kl. 18.00Realdania kl. 19.00, reflektion kl. 20.00Nyropsgade kvarteret kl. 21.00, Vesterport St. kl. 22.00, Christianshavns Torv kl. 23.00, Afsluttende reflektion kl. 24.00

 

Projektet

Kenneth Balfelt Team har i flere år arbejdet med at lave steder, hvor udsatte kan opholde sig i byens rum i positiv sameksistens med andre grupper – såkaldt bright design. Samtidig er vi vidne til, at flere og flere laver byrumsdesign, der skal holde udsatte væk. Såkaldt dark, strategisk, hjemløsefjendtligt eller hostile design. Men hvor udbredt er det egentligt i København? Hvor er det, og hvem har opsat det?

 

Vi vil bruge vandringen til at besøge steder i København, hvor der er dark eller bright design tænkt til henholdsvis at holde hjemløse og andre udsatte væk eller invitere dem ind. Vi vil kortlægge og fotografere det og beskrive dets kontekst.

 

Vi starter turen med at blive vist rundt af Sami fra Gadens Stemmer, der er tidligere hjemløs, og som i flere år har opholdt sig på Vesterbro som socialt udsat stofbruger. Undervejs vil vi invitere hjemløse, andre udsatte og andre borgere, vi møder undervejs, med på mindre strækninger og lade dem vise vej til steder, de kender, som enten er venlige og inkluderende eller repræsenterer dark design.

 

Kender du til dark eller bright design i København, så send mig meget gerne en mail om hvor – til kenneth@kennethbalfelt.org

Vi vil meget gerne bidrage med vores viden på området om indretning af byrum som fungerer for både udsatte og andre, fx med: 

 

  • Kortlægge dark og bright designede byrumsinventar og byrumsindretninger

  • Kortlægge hjemløses og andre udsattes behov ift. ophold i byens rum - en forudsætning for at kunne udvikle nyt byrumsinventar

  • Udvikle (anbefalinger til) en ny byrumsstrategi

  • Designe og implementere nye konkrete tiltag, fx som pilotprojekt i specifikt byrum.

  • Evaluere på strategi og tiltag

Vi har arbejdet med hvordan processen med at indrette fx et byrum, som også huser udsatte, ligeledes kan bidrage til at udvikle de udsatte selv. Fx via småjobs, empowerment, nye normer og regler i gruppen og funktioner for lokalområdet. 

Se indslag på TV2 Lorry om dark design her,(10.02.2020) hvor Kenneth Balfelt medvirker. 

Se indslag på TV2 Lorry om København Kommunes beslutning om at fjerne dark design her (10.03.2020) og her (19.05.2020).

 

Eksempel på bænk, hvor hjemløs ikke kan sove. Vesterport St.

Kenneth Balfelt klar til vandring med teamet. 

bottom of page