top of page
Anker 1

Livsudviklingshave - Halden Fængsel

Norge

2010-2014

Terapihave, brugerinvolvering

IMG_3502 kopi.jpg

Kenneth Balfelt udviklede i 2010-2014 en terapi- og antistresshave i Halden Fængsel sammen med de indsatte

Igennem samtaler med ca. 50 indsatte fra 10-15 min op til 6 timer og over flere omgange har de indsatte i Halden Fængsel udtrykt ønske om at arbejde med selvudvikling med overskriften “motivation, selvværd og egen fremdrift” ligesom der har været et stort ønske om aktiviteter, der kan skabe et andet mentalt rum, som f.eks. yoga, meditation og indre rejser.

Begge disse ønsker kan forenes i en terapi-have. En terapihave er en gennemprøvet og videnskabeligt bevist metode til at skabe udvikling for mennesker der er i krise, er udbrændte, angste eller lider af stress. 

Ideen med projektet er at lave et “livsudviklingshave-projekt”. Dvs. at bruge haven i samspil med selvudviklingsmetoder til udvikling.

Ideen kommer fra anti-stress have konceptet, hvor mennesker der er gået ned med stress kommer i en terapihave og arbejder med sig selv. Her er samspillet mellem terapi, afspænding, tilstedeværelse, mindfullness og arbejdet i en have samlet til et program. Vi ønsker at erstatte arbejdet med stress med arbejdet med selvudvikling under ovennævnte temaer. Deraf en “livsudviklingshave”.

Derudover ønskede jeg at arbejde med at lade de indsatte være med til at sætte fysisk præg på fængslet. I et fængsel er alt på forhånd forudbestemt og reguleret til mindste detalje – både det fysiske miljø og adfærden. Det var derfor interessant at skabe et udtryksmæssigt frirum, hvor indsatte kunne præge dette miljø, sætte deres fingeraftryk og se plantelivet vokse op. 

“Halden er det værste sted i Norge, jeg lider stadigvæk af angst efter min tid der, jeg husker dog sansehaven som var det eneste frirum. Det er det frirum jeg også oplever her på Bastøy"

Citat fra 2019 fra tidl. indsat i Halden Fængsel

more on this project

bottom of page